Vijf bijzondere poolhouses in Knokke
1. Zwitserland in Knokke
Wat? Indoorpoolhouse als modernistisch icoon.
Wie? Donck Architecten, zwembaden Bob Monteyne en ’t Huis van Oordeghem, in opdracht van een jong ondernemend koppel dat een poolhouse met icoonwaarde wou.
Status? Opgeleverd, in gebruik.
Inspiratie? De architectuur en de inrichting combineren afgeronde elementen uit het modernisme van de jaren vijftig. De houten muurbekleding is geënt op steenstrips van architect Peter Zumthor in de thermen in het Zwitserse Vals. De koperen dakrand van het poolhouse is dan weer geïnspireerd op een woning van de Franse interieurdecorateur Christian Liaigre.
Ingrediënten? Het poolhouse is architecturaal zo opgebouwd dat je de indruk krijgt buiten te zwemmen, met uitzicht op de beplante natuurlijke duin. Opvallend zijn de mozaïektegels en de houten aftimmering. Voor de inrichting van het poolhouse – met bar, open haard en kleedkamers – koos ’t Huis van Oordeghem voor de Neutra Easy Chair en Lounger van Vincent Van Duysen (uit bij het Belgische Tribù), een Knoll-bijzettafel, een zitzak en een tapijt van Paola Lenti. De natuursteen komt van Hullebusch, het schrijnwerk van Engels Ramen & Deuren.
Weetje? Naast het zwembad ligt, zo’n 45 centimeter lager, een ‘plage’. De rand van het zwembad vormt zo een perfecte loungesetting. Het werkt: als er vrienden op bezoek komen, zitten die soms liever aan het zwembad beneden dan in de living boven.
2. Deauville 2.0 in Knokke
Wat? Een indoorpoolhouse, geïntegreerd in de natuur.
Wie? Chrisma, een Knoks bedrijf gespecialiseerd in totaalrenovaties en -inrichtingen, in opdracht van een zakenfamilie met (klein)kinderen.
Status? Opgeleverd, in gebruik.
Inspiratie? Chrisma deed de volledige binnenafwerking van een villa in Knokke, inclusief het poolhouse met binnenzwembad en sauna. Het rieten dak doet een cottage vermoeden, maar het interieur is net heel uitgepuurd en minimaal. Slanke ramen betrekken de natuur en de tuin prachtig bij het zwembad.
Ingrediënten? De bouwheer wou eerst een zwembad in blauwe mozaïek, maar het zijn witte tegeltjes geworden, omdat die beter pasten bij het interieur van de woning. De rest van het poolhouse is afgewerkt in natuursteen in zandtinten.
Weetje? Als hij in zijn buitenverblijf is, zwemt de bouwheer elke morgen baantjes in het zwembad.
3. Guillotine in Knokke
Wat? Een landelijk XL-poolhouse met een guillotineraam dat het indoor- en outdoorbad met elkaar verbindt.
Wie? Dennis T’Jampens van D’Architectural Concepts, in opdracht van een zakenfamilie.
Status? Opgeleverd, in gebruik.
Inspiratie? Het nieuwbouwpoolhouse is geïnspireerd op een landelijke hoeve. Vandaar ook het raam en de prominente balkenstructuur, die zichtbaar is gebleven.
Ingrediënten? Het poolhouse heeft een zwembad, met hamam, sauna en speelruimte. Maar de blikvanger is het guillotineraam, gemaakt in ambachtelijk smeedwerk. Het raam sluit helemaal tot aan het wateroppervlak, zodat geen warmte verloren gaat. Als het raam openschuift, vloeit het binnenbad samen met het buitenbad. Het zwembad en de vloer errond zijn uitgevoerd in een soort mortex: een minerale kalkmortel die waterbestendig is, een beetje te vergelijken met tadelakt.
Weetje? Het poolhouse is afscheiden van de woning, maar is te bereiken via een overdekte hal. Je kan dus naar het poolhouse zonder dat je eerst naar buiten moet.
4. Japan in Knokke
use dat nagenoeg helemaal in de natuurlijke omgeving opgaat.
Wie? Bogarden en ’t Huis van Oordeghem, in opdracht van een koppel zakenlui.
Status? Opgeleverd, in gebruik.
Inspiratie? Een Japans paviljoen in zandtinten. Het discrete poolhouse is naar het zwembad gericht, maar keert de rug niet naar de natuur. Vandaar het kijkgat in de achtergevel: de natuur komt erdoorheen piepen.
Ingrediënten? De poefjes in touw zijn op maat en met de hand gemaakt door Paola Lenti. Door de gaatjes in de rieten lampen van Gervasoni komt mooi gespikkeld licht. De houten schaal is een vakantiesouvenir van de eigenaars. De buitensofa Sabi is eveneens ontworpen door Paola Lenti.
Weetje? ’t Huis van Oordeghem deed jaren geleden al eens de inrichting van dit poolhouse, maar dan in minimalistisch wit. Nu wilden de klanten een meer uitnodigende sfeer met warmere tinten en meer comfort voor zichzelf en hun (klein)kinderen.
5. Barcelona in Knokke
Wat? Een poolhouse, opgevat als architecturaal schuiloord.
Wie? Interieurarchitect Nathalie Deboel, in opdracht van een koppel estheten met volwassen kinderen.
Status? Bijna opgeleverd, in de zomer van 2017 voor het eerst in gebruik.
Inspiratie? Zowel qua architectuur als qua materialen verwijst dit poolhouse naar het Barcelona-paviljoen van Mies van der Rohe, gebouwd in 1929 voor de wereldtentoonstelling in Barcelona.
Ingrediënten? Het archetype poolhouse is hier verrassend geïnterpreteerd als een luifel die aan de woning vasthangt, maar gedeeltelijk ook boven het zwembad zweeft. De oversteek geeft een schaduwplekje op het terras, al is het effect vooral architecturaal. Het poolhouse is een zuiver geometrisch spel van vlakken, materialen, verticaliteit en massiviteit. De luifel rust op een blok natuursteen, zonder steunkolom, zoals in Mies van der Rohes architectuur. Het kraanwerk is van Vola.
Weetje? Aan de achterkant van het blok zitten alle functionele ruimtes in de wand verstopt: zowel de douche als de technische kamer voor het zwembad. Dat laatste is trouwens volledig ecologisch: met zout water en zonder chloor.
tags : Mortex plaatser